Innhold

Hjem

Historia  History 

Historikk

Dræggens Buekorps

Fjeldets Bataljon

Laksevågs Bueskyttere

Lungegaardens Buekorps

Løvstakkens Jægerkorps

Markens Bataljon

Mathismarkens Bataljon

Nordnæs Bataillon

Nygaards Bataljon

Sandvikens Bataljon

Skansens Bataljon

Skutevikens Buekorps

Sydnæs Bataljon

Vågens Bataljon

Wesselengens Bataljon


Powered by

Festdagene 14. og 15. juni 2003





 

Buekorpstradisjonen rundet sine 150 år

Det hele startet kl. 1700 i Skutevikens Rådslokaler der eldre og yngre Skuteviksgutter og jenter samlet seg. Selve feiringen ble avholdt den 14 og 15 juni og ble et stort festivitas. Kl 1730 stilte så Gamlekarene opp utenfor Rådet for å marsjere til Grand Selskapslokaler. Opp Skuteviksbakken til Nye Sandviksvei og inn imot torget og Torvallmenningen bar det med de eldre Skuteviksgutter. Det med trommer og flotte trommetoner fra tamburen.

Etter en god velkomstdrink ble alle satt til bords i det store lokalet med 170 gjester. Under selve middagen sang så hele salen Kongessangen, og like etter ble et telegram fra Kong Harald V lest opp av en rørt toastmaster.

Selv Kongen som engang fikk Skuteviksorden viste om Skutevikens 150 års dag og ville hedre byens eldste Buekorps.

Mange flotte og velmente ord ble talt til forsamlingen av Eldreforeningens leder, som mente at Buekorpstradisjonen er i ferd med å bli bedre. Under talen ble det også nevnt da korpset ble tatt opp igjen, da det lå nede i tre år 1970 - 73. Jan Fauskanger ble hedret for sin innsats. Gamlekar Stig Høisæther fra Mathismarkens gav i den anledning noen velmente ord om hvordan det var da han var 11 år i 1973, og da Mathismarkens var nede på Skutevikstorget, den 8 mai 1973, med sjef Jan Næss i spissen.

Vi måtte få opp igjen Skutevikens lød det fra sjefen. Og det gikk ikke så upåaktet hen fordi det var få soldater som kunne tenke seg å begynne i Skutevikens og lurte på hva sjefen mente. Noen muntre ord om interessen for å få opp igjen Skutevikens.

Sjefen Trones holdt så sin tale der han berettet om sin tid som sjef over en del år. Som en ung sjef og uerfaren, og hvordan en strevde med å holde korpset oppe med å rekruttere gutter. En sjef, som viste med tydelighet og stolthet, hvor glad han var i korpset og guttene. Dette var nå den siste sesongen hans som sjef og alle Skuteviksinteresserte viste det ved å hedre sjefen med lange klapp under talen. Ut på de sene nattestimer med dans og underholdning, stilte så alle festkledde opp utenfor Grand for avmarsj til Skutevikens lokaler. Ruten gikk fra Grand via Torget, Bryggen og til Skuteviken.

Neste dag ble det festmiddag og avduking av den nye statuen ute i Skuteviken. En flott levende statue som viste sin sjel og glans.

De aktive med Gamlekarer marsjerte i sitt strøk før en samles i Bøkkergaten. Ordføreren var første taler ut i en lang rekke. Han gratulerte korpset med dagen, og gav en oppfordring til at en måtte skape seg godt til, slik at flere gutter begynte i korpset. Han uttrykte det bergenske med buekorpsene og at dette måtte leve videre.

Gratulanter, Gamlekarer og de aktive var oppstilt i et flott vær, med sol og sommer. Først ut var Løvstakkens fanebærer, som utrykte sine velmente ord om verdens eldste buekorps. Han overrekte et flott sølvfat til sjefen. Videre Vågens sjef, som uttrykte at de aktive har klart å videreføre tradisjonen i 150 år, det er stort.

Fjeldets stilte med sin tropp som et samarbeidskorps og overrakte sin gave. Markens sa sine velmente ord fra sin representant.

Mathismarkens kom med hele sin tropp på sin egen Stiftelsesdag. Sjefen mente at det var en gave i seg selv å kunne være tilstedet for å gratulere Skutevikens Buekorps med sin 150 årsdag på Mathismarkens egen dag. Fanebæreren overrakte en fanemedalje til det eldste Buekorpset i Bergen. Også Nygårds gratulerte med de velmente ord om byens eldste buekorps.

Med toner fra Sandvikens Ungdomskorps, avsluttet en det hele på Skutevikstorget.

Vi gratulerer byens eneste Buekorps som har rundet sine 150 år og håper at tradisjonen består i de kommende 150 år.

Se bilder fra de to store dagen her









Copyright © by Buekorpsene i Bergen All Right Reserved.

Publisert den: 2004-04-13 (4234 lesninger)

[ Tilbake ]
Content ©